Βιοσύνθεση

*ασφαλής εξερεύνηση των πληροφοριών που κατέχει κλειδωμένες η μνήμη του σώματος*

Σεμινάρια για τη θεραπεία του τραύματος

Τα σεμινάρια αυτά απευθύνονται σε επαγγελματίες που θέλουν να γνωρίσουν την ψυχοσωματική προσέγγιση στο τραύμα και ταυτόχρονα λειτουργούν και σαν εισαγωγή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της βιοσύνθεσης.Επίσης απευθύνονται σε όποιον θέλει να δουλέψει εστιασμένα και εντατικά σε θέματα που τον απασχολούν και είναι αποτέλεσμα τραυματικών εμπειριών, ανεξάρτητα από το αν συμμετέχει τώρα ή στο παρελθόν, σε κάποια άλλη ψυχοθεραπευτική διεργασία .

Στο σεμινάριο αναλύονται βασικές έννοιες του τραύματος, διαφορετικές κάθε φορά, και στη συνέχεια γίνεται θεραπευτική δουλειά για όλους τους συμμετέχοντες σε ομάδες 2 έως 4 ατόμων με την καθοδήγηση θεραπευτών της βιοσύνθεσης.

Η τραυματική εμπειρία μπορεί να οφείλεται σε καταστροφικά γεγονότα αλλά και σε επώδυνα γεγονότα καθημερινής ζωής. Δεν είναι το μέγεθος του γεγονότος, αλλά το μέγεθος της απειλής που βίωσε κάποιος, που έχει αποφασιστική σημασία. Αυτό που τραυματίζει δεν είναι το γεγονός αλλά η επίδραση του στο νευρικό σύστημα η οποία εκφράζεται με μια μεγάλη γκάμα συμπτωμάτων από υπέρ διέγερση μέχρι απάθεια, οργανικά προβλήματα και αρρώστιες, σωματικά συμπτώματα, φοβίες, επιθετική συμπεριφορά, αϋπνίες, δυσκολία συγκέντρωσης κ.λπ.

Ως τραύμα ορίζεται η αποδιοργάνωση του νευρικού συστήματος που δεν μπορεί πλέον να ολοκληρώσει τους κύκλους εγρήγορσης και χαλάρωσης που αποτελούν τη φυσιολογική του λειτουργία.

Ο τρόπος που προσεγγίζουμε το τραύμα είναι καταρχήν η εστίαση στις σωματικές αισθήσεις. Αυτές μας οδηγούν στη μεταμόρφωση της συντονισμένης τραυματικής εμπειρίας, στην απελευθερωτική θεραπευτική εμπειρία. Είναι στη φύση του νευρικού μας συστήματος να δρα εξισορροπητικά και να δημιουργήσει στον πυρήνα της τραυματικής εμπειρίας έναν άλλο πυρήνα της θεραπευτικής οδού. Σε αυτόν τον πυρήνα έχει πρόσβαση η η αισθητηριακή μας αντίληψη και αυτόν ακολουθούμε.

Καθώς οι σύγχρονες έρευνες της νευροφυσιολογίας καταδεικνύουν πλέον την άμεση σχέση σωματικών αισθήσεων- συναισθημάτων και νοητικών λειτουργιών, ο ενοποιημένος άνθρωπος ( σκέψη – συναίσθημα – συμπεριφορά) απαιτεί ενοποιημένες προσεγγίσεις για την θεραπεία του. Οι αυτορυθμιστικές δυνατότητες του ανθρώπου είναι οι μόνες που θεραπεύουν αποτελεσματικά και μέσω της σωματικής προσέγγισης στο τραύμα μπορούν να ενεργοποιηθούν πιο αποτελεσματικά από ότι με άλλες προσεγγίσεις που απευθύνονται κατά κύριο λόγο στον νου αφήνοντας το σώμα εκτός θεραπείας.

Βιβλιογραφία:

Levine Peter, Το ξύπνημα της τίγρης, 1999, Ελληνικά Γράμματα

http://www.biosynthesis.gr/thetaepsilonrhoalphapiepsilon973omicronnutaualphasigmaf-tauomicron-taurhoalpha973mualpha.html


Advertisements

Information

This entry was posted on 21/06/2010 by in Βιοσύνθεση.

Πλοήγηση

Αρχείο

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 8 ακόμα followers

diaktis@gmail.com

Ημερολόγιο

Ιουνίου 2010
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
    Νοέ. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930