Βιοσύνθεση

*ασφαλής εξερεύνηση των πληροφοριών που κατέχει κλειδωμένες η μνήμη του σώματος*

Τι είναι η σωματική ψυχοθεραπεία

Βιοσύνθεση σημαίνει ενοποίηση ζωής και αναφέρεται σε συγκεκριμένες διαδικασίες σχηματισμού του ανθρώπου που κατευθύνουν την οργανική ανάπτυξη, την προσωπική ανάπτυξη και την πνευματική ανάπτυξη. Ορίζει σαν θεραπευτικό σκοπό τη σύνδεση των τριών περιοχών της ανθρώπινης υπόστασης, της σωματικής ύπαρξης, της ψυχολογικής εμπειρίας και της βασικής μας ουσίας. Η βιοσύνθεση αποτελεί μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση αλλά και ένα μοντέλο θεώρησης της ζωής. Ιδρύθηκε από τον David Boadella οποίος αρχικά εκπαιδεύτηκε στη νευροφυτοθεραπεία και εργάζεται ως θεραπευτής από το 1957. Επιπλέον διδάσκει τις αρχές της βιοσύνθεσης σ’ όλο τον κόσμο. Το Διεθνές  Κέντρο της Βιοσύνθεσης λειτουργεί στην Ελβετία προσφέροντας εκπαίδευση στην βιοσύνθεση και συντονίζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα ανά τον κόσμο. Ο D. Boadella ενσωμάτωσε στη μέθοδο αυτή αρχές της σωματικής ψυχοθεραπείας της εμβρυολογίας και της πρώιμης βρεφικής ηλικίας.

Η σωματική ψυχοθεραπεία είναι ολιστική. Σαν μέθοδος απευθύνεται στο σώμα, το νου και την πνευματικότητα του κάθε ανθρώπου σαν μια ολότητα, τη διάσπαση της οποίας στοχεύει να αποκαταστήσει. Χρησιμοποιεί τεχνικές κίνησης, αναπνοής, συναισθηματικής φόρτισης και εκφόρτισης, διάλογου, εσωτερικής εικόνας, αισθήσεις και πληροφορίες από τις λειτουργίες του σώματος.

Ο όρος σωματική ψυχοθεραπεία, καθιερώθηκε από την ΕΑΒΡ ( Ευρωπαϊκός Σύλλογος Σωματικής Ψυχοθεραπείας), το 1991.

Το σώμα φαίνεται να αντανακλά την ιστορία της ζωής του ατόμου. Η καλή υγεία, η καλή πνευματική και σωματική λειτουργία, συνθέτουν μια ολοκληρωμένη οντότητα. Όταν αυτό συμβαίνει, η αναπνοή, η κίνηση, ο λόγος και η δράση είναι σε αρμονία. Αυτό βιώνεται ως αίσθηση ευημερίας. Γι’ αυτό ακόμη και όταν η ζωή φαίνεται προς τα έξω πετυχημένη, η πραγματικότητα είναι διαφορετική όταν το άτομο παραπονιέται για πονοκεφάλους, συνεχή κούραση χωρίς αιτία, ή έχει την αίσθηση ότι κάτι λείπει ή ότι δεν είναι εντάξει. Τότε ο άνθρωπος αρχίζει να αναρωτιέται για το τι πραγματικά συμβαίνει μέσα του και στο περιβάλλον του. Στη σωματική ψυχοθεραπεία ο θεραπευτής δουλεύει με τον θεραπευόμενο για να ανακαλύψει τη σημασία των δυσκολιών στη ζωή του και στην υγεία του. Για παράδειγμα γιατί διατηρεί σχέσεις που δεν τον ικανοποιούν και τι μηνύματα δίνει το σώμα του. Τι μπορεί να υπάρχει κάτω από τα συμπτώματα της υγείας του και ποιες εσωτερικές συγκρούσεις συνδέονται με αυτά. Συμπεριφορές, προσωπικές άμυνες για επιβίωση που αναπτύχθηκαν στο παρελθόν μπορεί να μην είναι πλέον χρήσιμες. Καθώς αυτό γίνεται ξεκάθαρο, είναι δυνατόν να δει καλύτερα «πώς οργανώνονται τα προβλήματά του» και να καταλάβει ότι έχει και άλλες επιλογές. Έτσι το άτομο μπορεί να έρθει σε αρμονία όχι μόνο με τον εαυτό του αλλά και με το ευρύτερο περιβάλλον.

Κάθε τραύμα, σοκ, δυσκολία στη ζωή, κάθε ανέκφραστη χαρά ενσωματώνεται συχνά με τη μορφή ενός σφιχτού ή χαλαρού μυ, πόνου, ρηχής αναπνοής και γενικά έλλειψης ζωτικότητας. Όταν αυτά τα συμπτώματα συνεχίζονται για μακρύ χρονικό διάστημα παγιώνονται σε λιγότερο ή περισσότερο μόνιμες καταστάσεις, ασθένειες και γενικά οι δυσλειτουργίες γίνονται μόνιμες. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη μέθοδο της βιοσύνθεσης: ψυχοσωματικά προβλήματα – φοβίες – κρίσεις πανικού – κατάθλιψη – αϋπνίες – άγχος\ στρες – απώλεια αγαπημένου προσώπου – σεξουαλική κακοποίηση – σεξουαλικές δυσλειτουργίες – προβλήματα γονιμότητας – εξωσωματική γονιμοποίηση – οικογενειακές σχέσεις – διαζύγια – βουλιμία – ανορεξία – φυσική τραυματισμοί κ.α.

Οι περισσότεροι από εμάς ελάχιστα γνωρίζουμε πώς θα μπορούσαμε να αισθανθούμε καλά και σίγουρα έχουμε λίγη γνώση για το πώς μπορούμε να αποκτήσουμε περισσότερη ενεργητικότητα. Η βιοσύνθεση αποσκοπεί στο να βοηθήσει τον άνθρωπο να συνειδητοποιήσει ένα καινούργιο τρόπο ύπαρξης και ζωής. Ο τρόπος που ζούμε σήμερα δεν ταυτίζεται με τις βαθύτερες ανάγκες μας. Η πραγματικότητα του σώματός μας είναι ευρύτερη από την βιολογική μας ύπαρξη. Είναι συναισθηματική και βιολογική πραγματικότητα συγχρόνως. Μέσα από το πρόγραμμα της βιοσύνθεσης ανακαλύπτει κανείς αυτή την πραγματικότητα και μαθαίνει πώς να ζήσει συνδεδεμένος με το βαθύτερο εαυτό του, τους άλλους και το κοινωνικό περιβάλλον βιώνοντας έτσι μια ζωή με νόημα και δημιουργία. Αυτό που την διαφοροποιεί από τις άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις είναι το ότι εστιάζει στις δυνατότητες του καθενός μας που βρίσκονται κρυμμένες κάτω από τα τραύματα που συνήθως καθορίζουν περιοριστικά τη συμπεριφορά μας.

Η βιοσύνθεση σέβεται την έμφυτη σοφία του σώματος. Είναι μια θεραπεία που ενθαρρύνει την κατανόηση του εαυτού μας, σύμφωνα όμως με τον ιδιαίτερο τρόπο και χρόνο του καθενός. Οι ατομικές ανάγκες γίνονται σεβαστές και δεν γίνεται κάτι που ο θεραπευόμενος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Μια συνεδρία μπορεί να γίνει σε καθιστή θέση και με ομιλία, μπορεί να ζητηθεί από τον θεραπευόμενο να ξαπλώσει και να κάνει κάποιες κινήσεις για να συνδεθεί περισσότερο με το σώμα του και τα συναισθήματά του μέσω της αναπνοής και της κίνησης. Ο θεραπευτής είναι εκεί πλήρως αφοσιωμένος και παρόν ώστε να δημιουργεί ατμόσφαιρα αυθεντικότητας και εμπιστοσύνης για να ενθαρρύνει τον θεραπευόμενο να εκφραστεί και να συνδεθεί με το βαθύτερο είναι του.

Η διάρκεια εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο χωριστά γιατί ο καθένας μας είναι ξεχωριστός. Επίσης εξαρτάται από το τι θέλει να πετύχει κάποιος. Συνήθως η συνέδρια είναι 50 λεπτά κάθε εβδομάδα και συνιστάται να είναι την ίδια ώρα και ημέρα της εβδομάδας.

Ελληνικό Κέντρο Βιοσύνθεσης

http://www.biosynthesis.gr/tauiota-epsilon943nualphaiota-eta-betaiotaomicronsigma973nuthetaepsilonsigmaeta.html

Information

This entry was posted on 21/06/2010 by in Βιοσύνθεση.

Πλοήγηση

Αρχείο

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Προστεθείτε στους 8 εγγεγραμμένους.

diaktis@gmail.com

Ημερολόγιο

Ιουνίου 2010
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930